keskiviikko 23. helmikuuta 2011

RUOKAA!!




Elikkä nyt on siis vuorossa pika postaus ruuasta tai hienosti sanottuna espanjalaisesta ruokakulttuurista. Osan kuvista oon laittanu toiseen kertaan sillä ei ehkä jaksa rullailla sinne syksylle asti kuvia nähdäkseen :D. Aloitanpa siis päivän ruokarytmistä (toivottavasti en oo näitä asioita jo selittäny ku en millää muista..):
Desayuno (aamupala): koulupäivisin sijoittuu siihen 7.30 paikkeille mut viikonloppusin venyy itse kullaki jopa lähelle kahtatoista (eli aivan niinku suomessa, luulisin :P), ja espanjalaiset syö tosi vähän aamupalaa siihe verrattuna mitä mä vedän :D
Almuerzo (aamupäivään sattuva välipala, ei sille oikei oo vastaavaa sanaa): koulussa syödään noin 11 maissa jotaki, esimerkiks sämpylä tai hedelmä yms. ja sehä siis viedään kotoa mukana tai sit monet ostaa läheisistä kaupoista.
Comida (lounas): koulupäivän jälkee tai muutenki sit noin 13-15, riippuen perheestä. Päivän kattavin ateria, sisältää yleensä ainaki meijän perheessä alku- ja pääruuan sekä jälkiruuan.
Merienda (välipala): joka on iha yhtä vapaa muotonen ku suomessa, ei sitä kaikki tee mut oisha se hyvä..
Cena (päivällinen): ilta 21-23 välillä nautittava, aika kevyt ruoka (jos ei ravintola kertoja lasketa) esimerkiks yks munakas ja hedelmä tai jotai vastaavaa ja nopeeta.

Vähän siis eri aikoihin mennään, ja tietenki täällä syödään pikkasen eri juttuja ku suomessa, iha tarjonnanki vuoks ja ehodoton suosikki on oliiviöljy (sitä voi lisätä lähes kaikkeen suolaseen, tai oikeestaa PITÄÄ lisätä.. :D). Ja tietenki tärkeä espanjalainen juttu on tapas, eli ennen ruokaa (tai joskus ruuan korvikkeena) mennään johonki baariin ja pyydetään erilaisia ruokia pikkuannoksina: monesti kaikkee uppopaistettuja juttuja mut myös paljon muuta. Ja ruokajuomana Espanja tuottaa itse huimat määrät viinejä, tietenkää ei niitä kotioloissa juua sen enempää mut ravintolassa sitte vanhemmat kyllä tilaa (kyllä nii tehää yhtä lailla Suomessaki mut viinit ei oo yleensä kotimaisia). Sit espanjalaisten herkkua on serrano kinkku tai siis täällä sen nimi on vaa kinkku (jamon) ja se meikäläisten käyttämä versio on jamon de york. Ruoka, erityisesti merenelävät, liha, vihannekset ja hedelmät sekä leipä on tapana ostaa aivan tuoreena tuolta kauppahallista :). Ja ehoton ero suomalaiseen ruuanlaittoon (tai ainaki meijän kotiin) on se et aikaa käytetään hyvin vähä ja toiseksee tää perhe leipoo ainaki tosi vähä kotona et kaikki ostetaan tuolta kaupoista jotka myy kaikkia herkkuja tuoreena. Et mun leipomissessioitten myötä on taloon eksynyt kaulin ja muotteja sekä erinäinen määrä uusia mausteita, jotka on hyvin harvassa käytössä täällä päin (kardemumma, inkivääri...). Sitten annetaanki kuvien puhua: 



Lupen luomus

Vähä kuvaa kaupan vesihyllyltä; sitä ei siis todellakaa tarvii juua et iha hyvin voi hanavettä nauttia, mut se on bisnestä se!

Ainaki yhtä paljo ellei enemmän hyllytilaa miljoonille erimerkkisille oliiviöljyille, valitse omasi!

Yks päivällistämismuoto on litkiä pelkkää liha/kanalientä ja monissa baareissa sitä voi juoda niinku vaikka lämpimikseen.. mielenkiintoista :D

Sit yks mun lemppareista; garbanzos (tarkkaa suomennosta en tiiä mut väittäsin et ovat papuja :P), yllätyin iteki et oon ruvennu tykkää niistä :) ja varsinki papan tekeminä!

Nää kans on tosi namia, linssit! =)

Sit yhen tyyppistä vihreetä/salaattia (en viitti laittaa suomennoksia ku tulee kaikkia iha ihme sanoja jotka ei ainakaa mulle sano yhtää mitää)

Pikkusimpukoita, yhen ruuan mukana ei ees huomaa syövänsä ja ne on hyviä :O

Tässä tämä tyypillisin koulueväs jota nuoriso ostaa, kunnon kaloripommi täynnä suklaata ja en kyllä oikeesti tiiä miten ne saa ton ees alas kokonaan :D

Maitoha ei suotta missää kylmäkaapissa oo kaupoissa, syy erityyppisessä valmistusprosessissa mut silti hassua :D
Iha kaupastaki voi ostaa valmista "suklaata", eli sitä mitä syödään churrojen kans :)
Kylmäallas täynnä mereneläväistä.. Täällä paljon yleisempää ku Suomessa

Herkkuhylly, löytyy varmasti jokaiselle jotakin :D

Chocolate y churros, ja siis se juoma muistuttaa oikeesti lähemmin sulatettua suklaata ku kaakaota et iha tuhtia tavaraa!

Mun lemppari sämpylä! Eli siis välissä perunamunakas (tortilla de patata) ja se on superhyvää!! =)

Sit tossa uuden vuoden jälkee sattu moneen juhlapäivään (pyhien ja neitsyitten päiviä) kuulumaan tuo herkullinen roscon joka on käytännössä iha sama ku laskiaispulla mut tehty isoon muotoon ja monesti sinne piilotetaan joku esine perinteen vuoks. Me on taiettu syyä tälle vuodelle neljä vai viis tommosta :D

Siinä näkyy sit erilaisia tapas juttuja; vasemmalla reunalla erilaisia makkaroita, sit täytesämpylöitä ylänurkassa, serranon kinkkua kera melonin ja munakkaita täytteellä yms..


Jos tästä nyt jonkunlaista ideaa sai ja ainahan saa kysyä jos joku asia jää mietityttämään.. Mut nyt tästä ois aika ehkä painua pehkuihin.. Buenas noches!

7 kommenttia:

  1. jee täälläki syödää churroi, varsinki nyt kesäl o tullu vedettyy iha kiitettävästi..:D ainoo vaan et yleensä ne on täytetty manjaril (en tiiä onks sitä siel?)..

    VastaaPoista
  2. ne on kyllä hyviä! jos ei tarvii kerralla vetää kovin montaa :D mitä on manjari? ei oo sattunu vastaa.. :D

    VastaaPoista
  3. eikö :D koska eihä teitä nyt voi jatkuvasti pelkästää mun elämä kiinnostaa ni pitää kirjottaa jostai muustaki välillä :P ja opitko jotai uutta?

    VastaaPoista
  4. Syntymäpäivälahjaks saamani muistitikkusanakirja kertoo että garbanzo tarkottaa kahvihernettä. :'D

    Opin paljonkin, muchas gracias! Oon taas astetta viisaampi Espanjan suhteen.♥

    VastaaPoista
  5. Ja internetin ihmeellinen maailma sanoo että ne on toiselta nimeltään kikherneitä! Selvitettiinhän se tämäkin salaisuus. : D

    VastaaPoista
  6. tuohon kikherne vaihtoehtoon minäki pääsin mut koskaa en ollu kuullukaa ni en sit laittanu :D no hyvä, sit se on oikeesti toiminu tää mun infoominen :)

    VastaaPoista